STALINGRAD – Area 52 Milovice 7.1.2012

16.01.2012 19:51

  První větší akce roku 2012 je hned několika členy týmu  tolik vyhlížený a očekávaný Stalingrad. Odlehčená druhoválečná střílečka se tentokrát odehrává v airsoft/paintballovém prostoru AREA 52, který se nachází v bývalé vojenské základně poblíž letištní plochy. Několik členů 74.mpr se nakonec muselo omluvit a tak vyráží pětice – Ota , Vašek, Radim za volantem a Standa a poprvé na větší akci také člen kroužku DDM a aspirant na členství v týmu- Denny. Přes počáteční ranní zmatky ohledně času odjezdu už kolem 7:30 uhání Fabia směr Poděbrady-Nymburk-Milovice. V této lokalitě jsme ještě nebyli, ale Ota nás přesně navede a před devátou už na sebe navlékáme dobovou výstroj. Ota má narvaný obrovský-digitálem maskovaný batoh se zásobami proviantu a věcí tak na týden, ale je donucen si vzít jen nejnutnější věci do kapes a ultra-modernu nechat v autě, protože na akci nejsou povoleny taktické vesty, nosné systémy a moderní batohy. Jak zjišťujeme, prakticky většina lidí –kromě pár jedinců- to dodržuje.

Zaplatíme po 100,- za vstup a pak se strašně dlouho čeká na začátek celé akce a první briefing Milana- nejdříve pro Němce z Wehrmachtu, Waffen SS a pár lidí od gestapa. Seřazeni kvůli zjištění poměru nepřátelských stran si vyslechneme základní pravidla a program celého dne a zjišťujeme, že nás Rusů je z celkového počtu cca  asi o 25kusů méně než Němců. Vyřeší to úprava pravidel, podle kterých má každý rudoarmějec tři životy a němec jen jeden.

   První bitva se odehrává o budovu hned u parkoviště obehnanou zákopy a obsazenými kulometnými hnízdy. Skvělá řežba za pomoci pyrotechniky a dýmovnic nakonec po lítém boji končí naším vítězstvím a nad budouvou zavlaje sovětský prapor. I když nutno přiznat, že Němci odolávali a Milan nakonec posílal z mrtvoliště i třikrát vyřazené vojáky zpátky do ohniska bojů.

   Dalším úkolem je dobití „úlu“ –betonových bunkrů pod kopcem zeminy a přilehlých budov. Němci se tvrdě brání a i obchvaty naráží na dobře rozmístěného nepřítele. Nakonec se opět podaří úkol splnit i za pomocí přitažené makety děla a odpalováním pyrotechniky směrem k „úlu“.

   Následuje krátká pauzička na jídlo a za chvíli už čeká dobývání opevněné základny v lese, protkaném zákopy. Naše útoky vede opět politruk s vlajkou, který v každém útoku běží s pokřikem urrráááá jako první a jako první to taky obvykle schytá. Ke konci této mise přestane Radimovi fungovat jeho AK- od Oty si bere rezervní manuální snipu a stává se (se svými skoro čtyřmi dioptriemi) ostrostřelcem Vasilijem Zajcevem .

   Po přesunu k letišti do prostoru zvaného „chánov“, kde budeme bránit nízký domek obehnaný ze tří stran vysokým travnatým valem hned obsazujeme vršky valu, střechu domku a máme tak přehled do daleka otevřeného prostoru s několika nízkými křovisky a jedna jednotka ještě čeká v předsunuté pozici. Během útoku fašistických hord se slušně rozprší a po zničení posledních našich hrdinných obránců se přesouváme v lijáku přes letištní plochu směrem k Božímu daru. Obsadíme letištní věž a budovu poblíž,ale přichází změna a následuje nový přesun k budově se dvěma otevřenými balkóny z obou stran (zřejmě to bývala jídelna nebo nemocnice?!?) a na kterou jsme už útočili i při Čečně 2010. Tam už je patrné, že valná většina lidí to v dešti zabalila a do města nešla, ale i tak odrazíme několik útoků stejně oslabených němců. Hra končí poněkud rozpačitě, někteří vojáci soupeře totiž prorazili druhou stranou dovnitř a prohlásili budovu za obsazenou, když my jsme naši část stále drželi.

   Všichni se pomalu v přicházejícím šeru přesouvají zpátky k autům, takže jdeme taky. Je stejně po 16hodině a za chvíli bude tma. Sbalíme věci, v autě si zatopíme a mažeme domů. Cestou déšť sílí a přechází v déšť se sněhem. Než dojedeme do HK, chytneme slušnou chumelenici a za chvíli všude leží souvislá vrstva sněhu, která ale do rána stejně nevydrží. Chybějící sníh byl ovšem jedinou vadou na této jinak velice zdařilé akci.

Účast 74.mpr:

Otta,Vašek,Radim,Standa a na zkušenou Denny

A pár odkazů na fotky a video z akce:

radkoi.rajce.idnes.cz/Stalingrad_-_Milovice_2012/

ash899.rajce.idnes.cz/7.1.2012_Stalingrad/

kadak71.rajce.idnes.cz/Stalingrad_7.1.2012_Milovice/

www.stream.cz/uservideo/649295-7-1-2012-stalingrad